Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Psykedeelit ja luovuus kotimaisessa kuvataiteessa -taidenäyttely


Toukokuun alussa julkaistun Psykedeelit ja luovuus kotimaisessa kuvataiteessa -kirjan ympärille rakennettu taidenäyttely pyörii 4.–25.5. Helsingissä The Train Factorylla, Pasilan Konepajan alueella sijaitsevissa entisen Vallilan Kansallisteatterin tiloissa osoitteessa Bruno Granholmin kuja 2 (Bruno Granholmin kujan ja Konepajanraitin kulmassa, lähellä Lidliä). Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Näyttelyn seuraavat aukiolopäivät:

To 16.5. klo 12–19
Pe 17.5. klo 12–22
La 18.5. klo 12–22
Su 19.5. klo 11–16
Ti 21.5. klo 12–20
Ke 22.5 klo 12–22
To 23.5. klo 12–22
Pe 24.5. klo 12–22
La 25.5. klo 12–22

Aukioloajat saattavat joiltain osin vielä päivittyä. Mikäli näin tapahtuu, ajantasainen tieto löytyy vastedeskin tältä sivulta.

Paikalta voi ostaa kirjaa ja muita PSL:n tuotteita. Lisäksi monet näytillä olevista teoksista ovat kaupan, ja tämän ohella monilla taiteiljoilla on myynnissä postikortteja, julisteita ja muita oheistuotteita.

Tilaan on esteetön kulku, mutta esteetöntä vessaa ei valitettavasti ole käytössä.

Taidesisällön ohella tapahtumatilassa järjestetään myös erilaisia paneelikeskusteluja ja muuta toimintaa. Kaikki paneelit ovat maksuttomia, mutta voit auttaa meitä ennakoimaan osallistujamääriä ilmoittautumalla niihin oheisilla linkeillä. Ilmoittautuminen ei kuitenkaan ole pakollista!

Tähän mennessä varmistuneet ohjelmasisällöt:

La 18.5. klo 14:00 Taiteilijapaneeli:
Psykedeelien kosketus luovassa työssä
Jani Tolin, Henrika Kurkimäki, Seppo Alanissi, Atlanta Linnéa, Kasper Salonen. Juontaja Juuso Pekkinen
(ilmoittaudu tästä | lisätietoa paneelista)

La 18.5. klo 19:00 Puhe-esitys:
Konsensustodellisuudesta liminaalin ääriin: Psykedeelit, ontologinen shokki ja pyhä kauhu
Konstantin Tuonihovi
(ilmoittaudu tästä | lisätietoa esityksestä)

Su 19.5. klo 12:00 Paneelikeskustelu:
Vuorenhuippujen tuolla puolen: mitä on psykedeelikokemusten integrointi?
Riikka Ajantaival, Ville H, Hannu Loimo. Juontaja Juuso Kähönen
(ilmoittaudu tästä | lisätietoa paneelista)

Ti 21.5. klo 18:00 Taiteilijapaneeli:
Kun mieli järkkyy: kertomuksia psykedeeliavusteisesti särkyneistä ja eheytyneistä maailmoista
Sari Soininen, Tapio Ketunkorpi, Erika Lehtonen, Henry Soinnunmaa. Juontaja Tuula Halén
(ilmoittaudu)

Ke 22.5. klo 18:00 Paneelikeskustelu:
Mielenterveyden ja sen hoidon tila Suomessa – miksi psykedeelit ovat nyt ajankohtaisia?
Kristiina Brunila, Ville Pellinen, Sini-Sofia Savola, Reidar Nervander. Juontaja Henry Soinnunmaa
(ilmoittaudu tästä)

To 23.5. klo 18:00 Paneelikeskustelu:
Miten ajatella psykedeelien riskejä? (yhteistyössä Psykedeelitutkimusyhdistys ry:n kanssa)
Michael Laakasuo, Aila Mustamo, Anssi Pitkänen
(ilmoittaudu tästä)

Menneet:

La 11.5. klo 12:00 Näkökulmia luovuuteen ja tulevaisuuteen.
Klo 12:00 Paneelikeskustelu: Luovuuden muovaajat: Tieteen viitoittamia pohdintoja psykedeelien mahdollisuuksista (yhteistyössä Psykedeelitutkimusyhdistys ry:n kanssa)
Klo 14:00 Paneelikeskustelu: Vaihtoehtoisia tulevaisuuksia

Haluatko saada tietoa myös Psykedeelisen sivistyksen liitto ry:n tulevista tapahtumista? Liity sähköpostilistallemme tästä.

PSYKEDEELIT JA LUOVUUS
KOTIMAISESSA KUVATAITEESSA -KIRJASTA

​​142 teosta, 62 taiteilijaa. LSD:tä, taikasieniä, DMT:tä, ketamiinia, meskaliinia, kannabista, kärpässieniä, San Pedroa, päivänsinen siemeniä, salviaa, changaa, bufoa, MDMA:ta, ayahuascaa.

Tietoisuuden tilaa voimakkaasti muuttavat aineet, kuten LSD, psilosybiini ja meskaliini, ovat jättäneet lähtemättömän jälkensä moniin kulttuureihin, teknisiin keksintöihin, tieteeseen ja taiteeseen. Monet kansainvälisesti tunnetut tutkijat, taiteilijat ja yrittäjät ovat kertoneet avoimesti psykedeelikokemuksistaan, mikä on osaltaan kasvattanut aihepiiriin kohdistuvaa kiinnostusta.

Aiheen lääketieteellis-terapeuttinen tutkimus on kuluvalla vuosituhannella käynnistynyt uudelleen. Psykedeelejä tutkitaan nyt Suomessakin. Useimmissa yhteyksissä psykedeelien käyttö on edelleen kriminalisoitua ja siihen liittyy vahvoja stigmoja, mutta kuitenkin myös niiden omaehtoinen käyttö on lisääntynyt rajusti. Aihetta on syytä kartoittaa perinpohjaisemmin – myös muista kuin tieteellisistä ja akateemisista näkökulmista.

Maailmalla psykedeelien ja luovuuden suhteesta keskustellaan jo jonkin verran, mutta Suomessa aihepiiri on pitkälti sivuutettu – ainakin osittain psykedeeleihin liittyvien tabujen vuoksi. Psykedeelit voivat toimia niin lääkkeinä kuin päihteinäkin, tarjoten mahdollisuuksia ennenkokemattomaan ja peruuttamattomaan. Toisinaan psykedeelinen kokemus voi olla luovuuden lähde, taiteen innoittaja tai kokonaisen teoksen synnyttäjä.

Taidekirja Psykedeelit ja luovuus kotimaisessa kuvataiteessa avaa tietoisuuden portit kotimaisen psykedeelien koskettaman taiteen maailmaan. Projekti ei glorifioi eikä demonisoi, vaan esittelee aihepiiriään taiteilijoiden oman äänen kautta. Mukaan on valittu 142 taideteosta 62 kuvataiteilijalta, ammattilaisilta ja harrastajilta, joiden teoksiin tai tuotantoon psykedeelit ovat tavalla tai toisella vaikuttaneet.

300-sivuinen teos on kovakantinen, nelivärinen ja painettu laadukkaalle taidepaperille. Kirja sisältää monenlaisilla tyyleillä ja tekniikoilla toteutettujen taideteosten ohella myös taiteilijoiden tarinoita. He käsittelevät kirjoituksissaan psykedeelien ja luovuuden suhdetta tietyissä teoksissaan, taiteessaan tai ylipäätään elämässään, mikä avartaa muuntuneiden tajunnantilojen merkitystä sekä taiteellisessa luomistyössä että laajemmin yksilöllisessä ja yhteiskunnallisessa muutoksessa.

Suurin osa kirjan taiteilijoista ja teoksista on mukana myös taidenäyttelyssä, jossa monilta heistä on nähtävissä myös uusia teoksia. Taiteilijalista kokonaisuudessaan:

Aino Kaino, Aliisa Ojamaa, Alvar Gullichsen, Anna-Mari Metso, Anniina Kivistö, Arttu Nieminen, Atlanta Linnéa, Eetu-Elmeri, Erika Lehtonen, Erik Kiviharju, Hedda Retu, Henna Mustaparta, Henrika Kurkimäki, JT Lindroos, Jani Tolin, Janne Erkkilä, Jonne Perttala, Juhani Mönkkönen, Jussi Löf, Karri Mikkonen, Kasper Salonen, Kausemus, Lauri Pulkkinen, Luca Delgado, Luovasen Liisa, Manu Mäkinen, Mara, Memmi, Metavera, Mika Stenroos, Milla Kissaniitty, Minna Louhelainen, Mitja Lehtevä, Niina Luomala, Niko Skorpio, Nina Virkutar Ainesranta, Noel, Okko Alitalo, Olio, Outi Aula, Petra Sinatria, Riikka Arte, Rivinoya, Roosa Okano, Rosalia Silfer, Saimon Punk, Salla, Sanna Maasydän, Sara Karisaari, Sari Soininen, Seppo Alanissi, Sunterry, Susanna Salama, Tapio Ketunkorpi, Tatu Vuolteenaho, Tuusannuuska Muikkunen, Tyven, Usvatar, Vesa Nieminen, Vesa Peltonen, Ville Vanne, Zeniitti

Kirjan ovat toimittaneet Doc Arkko, Timo Komulainen ja Henry Soinnunmaa.

Näyttelyn ohella kirjaa voi ostaa myös verkkokaupastamme. Hinta 50€ + postikulut.