Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Philosophy of psychedelics and the comforting delusion objection – Webinaari 6.11.2021

Perustuuko psykedeelien terapeuttinen teho harhoihin – siihen, että ne tuottavat lohdullisia mutta faktuaalisesti virheellisiä käsityksiä? Tätä kysymystä päästään ruotimaan filosofi Chris Lethebyn matkassa lauantaina 6.11. klo 12:00 Zoom-webinaarissamme, joka sisältää luennon ja yleisökysymysosion.

Lethebyn luento on yleiskatsaus hänen “Philosophy of Psychedelics” -teoksensa keskeisistä väittämistä. Kirjan alkusysäyksenä ovat viimeaikaiset tieteelliset todisteet, jotka koskevat kontrolloidussa ympäristössä turvallisesti annosteltujen klassisten, serotonergisten psykedeelien (esim. LSD, psilosybiini, DMT) aikaansaamia pysyviä, psykoterapeuttisia hyötyjä. Näitä hyötyjä on voitu saavuttaa jo yhdellä tai kahdella hoitokerralla, ja niitä vaikuttaa usein edeltävän mystinen ykseyden, itsen ylittämisen tai kosmisen tietoisuuden kokemus. Tähän ilmiöön perustuen psykedeeliterapialle voidaan esittää vastaväite, jota Letheby nimittää lohdullisen harhan argumentiksi (comforting delusion objection).

Tämä argumentti esittää, että lupaavana pidetty hoitomuoto toimii tuottamalla epäuskottavia metafyysisiä taustaoletuksia potilaassa, ja että sitä tulisi tämän takia välttää. Lethebyn vastine argumentille perustuu naturalistiseen maailmankatsomukseen ja pyrkii osoittamaan, että psykedeeliterapian tietoteoreettinen profiili on parempi kuin miltä voi ensisilmäyksellä vaikuttaa. Hänen mukaansa psykedeeliterapian teho ei perustu ensisijaisesti metafyysisten uskomusten muokkaamiseen, vaan ihmisen minäkuvaa koskeviin muutoksiin. Tämän lisäksi psykedeeliterapialla on moninaisia tiedollisia hyötyjä, jotka sopivat yhteen naturalistisen maailmankuvan kanssa. Lethebyn projektin tavoitteena on yhteensovittaa naturalismi ja ns. enteogeeninen käsitys psykedeeleistä, jossa ne nähdään tiedonhankinnan ja henkisen kasvun mahdollistajina.

Tri Chris Letheby on klassisten psykedeelien terapeuttisten ja transformatiivisten mahdollisuuksien parissa työskentelevä filosofi. Letheby toimii filosofian lehtorina Länsi-Australian yliopistossa ja post-doc-tutkijana Adelaiden yliopistossa. Jälkimmäisessä hän työskentelee Australian hallituksen rahoittamassa projektissa, joka tutkii psykedeelisen psykiatrian filosofisia näkökulmia. Hänen monografiansa “Philosophy of Psychedelics” on saatavilla Oxford University Pressiltä.

Tapahtumalipun hinta on 9 € tai 6 € – halvempi hinta on tarkoitettu opiskelijoille tai muuten vähätuloisille. Lippuja saa verkkokaupastamme. PSL:n jäsenmaksun 2021 (alk. 20 €) maksaneille jäsenille webinaari on maksuton. Jäsenenä saat rekisteröitymislinkin automaattisesti sähköpostiisi.

- = ✱ = -

Kalenteriin kannattaa merkata myös perjantaina 3.12. järjestämämme webinaari “In relationship with the mushroom” kirjailjia-puhuja-podcastaaja James W. Jesson kanssa.